Ораси

Juglans regia – Орах

Дрво, високо до 25 m са крошњом јајастог или лоптастог облика, као и јаким главним гранама.

Код младих стабала кора је глатка и сивкаста која с времном постаје сивкастоцрна и уздужно браздасто испуцала. Младе гране су дебеле и обично голе. Пупољци су крупни и јајасти.

Лишће је непарно перасто са 5–9 листића, дужине 6–15 cm, које одликује и каркатеристичан мирис. Листићи се налазе на лисној дршци, дужине 5–7 cm. Елиптично су јајасти до издужено елиптични. На основи су асиметрични и заобљени, док су на врху затупасти или шиљати. Понекад се код младих стабала јављају нејасно тестерасти листићи. Мушка цваст има један цвет, док се женска цваст састоји из 1–5 цветова.

Плод сазрева у септембру и октобру. Обавијен је омотачем, купулом, која након сазревања плода неправилно пуца.

Ораси
Ораси

Станиште

Природно расте у клисурама и кањонима, као и на планинским падинама. Успева на силикатним и кречњачким стенама. Понекад успева и на алувијалном земљишту, од низије до планинског и високопланинског региона.

Општа распрострањеност

Југозападна Азија, Мала Азија, Кавказ, Иран, Авганистан, Пакистан, источна, централна, северозападна и југозападна Кина, југоисточна Европа и централни и јужни делови Балканског полуострва.

Распрострањеност у Србији

Ђердап, слив Бољетинске реке, Голубачка клисура, околина Доњег Милановца, Кучај, клисура Вратне, клисура Замне, клисура Млаве, клисура Пека, Злот, Стара планина, Сићевачка клисура, Сува планина, Грделичка клисура, околина Врања, десна обала Дрине (од Бајине Баште, до Малог Зворника и Лознице).

Привредни значај

Врло квалитетно дрво. Одликује га тврдоћа и трајност. Лако се обрађује. Употребљава се за израду намештаја, фурнира, паркета, подних дасака, кундака за пушке и других дрвених предмета. Семе се користи у кулинарству, а због своје изузетне ароматичности нарочито у посластичарству. Љуска се користи као абразивно средство, затим у филтерима за воду и нафту, као и у козметици.