Дигитални хербаријум природних и културних вредности предела изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“ представља презентацију о разноликости природне и културне баштине овог подручја које је заштићено од стране Републике Србије 2019. године, а чији почеци заштите датирају још од давне 1948. године. Презентација се састоји из текста и репродукција и фотографија.

Пројекат је реализовао Центар за културу „Вук Караџић“ у Лозници, установа која и управља овим заштићеним подручјем. Приликом реализације пројекта велику помоћ су пружили научни сарадници Биолшког института „Синиша Станковић“ и Завода за заштиту природе Србије.

За потребе ове веб-презентације коришћене су фотографије из архиве Центра за културу "Вук Караџић" у Лозници, као и фотографије Александра Стојановића.

Посебну захвалност дугујемо др Снежани Јарић, научној сарадници Биолошког института и др Ивани Јелић, стручној сарадници Завода за заштиту природе Србије. Пројекат је подржан од стране Министарства културе Републике Србије и Града Лознице.

Министарство културе је подржало овај пројекат на Конкурсу за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2022. години.

У Лозници, децембар 2022. године,

мср Биљана Радичевић, ауторка пројекта